_DSC0365.JPG

Historiikki

Vuonna 1914 päätti yhdistys nimeltä Föreningen för tuberkulosens bekämpande i Jakobstad med omnejd rakennuttaa parantolan keuhkotautisille lapsille Pörkenäsin rannalle. Parantola rakennettiin 1923 – 1924 ja 31.5.1925 lastenparantola vihittiin käyttöönsä. Aina 1940-luvun lopulle parantolatoiminta jatkui Pörkenäsissä. 

Parantolatoiminnan siirryttyä Pörkenäsistä kaunis rakennus rupesi hiljalleen rappeutumaan.
Yksittäisiä juniorileirejä ja kesäsiirtoloita pidettiin parantolarakennuksessa 1950-luvulla, mutta enimmäkseen rakennus oli tyhjänä ja käyttämättömänä.

Tuberkuloosiyhdistys päätti 1950-luvun lopussa yrittä? myydä parantola. Seudun aktiiviset seurakuntalaiset halusivat muuttaa parantolan tarkoituksenmukaiseksi leirikeskukseksi, joka palvelisi hiippakunnan eri leiritarpeita. Joulukuun 6. päivänä 1958 perustettiin Pörkenäs Sällskapet r.f.-niminen säätiö ja kolehtien sekä lahjoitusten ansiosta yhdistys pystyi ostamaan parantolan.

Suuri kunnostustyö aloitettiin, ja jo kesäkuun 21. päivänä 1959 leirikeskus voitiin vihkiä käyttöönsä.
Jo ensimmäisenä toimintakesänä yli 3 000 henkilö? oli osallistunut eri leireihin, retkiin ja kokouksiin Pörkenäsin leirikeskuksessa.

Useita vuosia on kulunut niiltä ajoilta ja nykyään leirikeskus palvelee pääasiallisesti kahta kohderyhmä?. Leirikeskuksen kauniita tiloja käyttävät paikalliset seurakunnat enimmäkseen
kesäisin, jolloin ne sijoittavat rippikoululeirinsä, lasten ja nuorten leirit Pörkenäsiin.
Syksyisin, talvisin ja keväisin palvelemme paitsi seurakuntaryhmiä myös leirikouluja ja muita lasten ja nuorten ryhmiä.

 

 

Meistä

Tuoksuvilla kangasmetsillä, raikkailla merituulilla ja kauniilla auringonlaskulla voi olla ihmeitä tekevä vaikutus. Näin väitti lääkäri jo sata vuotta sitten ja määräsi keuhkotautipotilaita tälle kauniille, syrjäiselle paikalle meren rannalle.

Nykyään toiminnan tarkoitus on toinen ja parantolasta on tullut leirikeskus, mutta edelleenkin tapahtuu positiivinen muutos ihmisissä, jotka tulevat tänne. Pörkenäsin leirikeskus sijaitsee 12 km Pietarsaaresta lounaaseen. Säätiö nimeltä Pörkenäs Sällskapet r. f. sekä omistaa leirikeskuksen että ylläpitä? sen toimintaa.
Tässä innostavassa ympäristössä, jossa metsä, meri ja ranta ovat lähimmät naapurit, ihmiset voivat kasvaa yksilöinä ja ryhmänä.

 

Paikka sopii erinomaisesti leirikoulujen, lasten ja nuorten leirien sekä rippikoululeirien pitopaikaksi.
Yritykset ja muut ryhmät voivat nauttia Pörkenäsin leirikeskuksesta ulkoilupäivien ja kokousten yhteydessä.

DSC_00121.jpg

Henkilökunta

Toiminnanjohtaja: Mats Backman

Emäntä: Tina Hästbacka, Minna Ahlnäs

Keittiö: Lina Åkerblom, Felicia Holmgård, Maria Sjöblad, Emilia Rönn, Julia Brunell, Rebecca Pettersson, Hanna Westerlund, Janina Holmgård

Siivous: Sara Rif, Jessica Sjöblom, Alexandra Knuts

Talonmies: Jonatan Levlin